Westerse sancties schaden terdege maar voeren Russische economie niet naar afgrond
Na bijna twee maanden oorlog is de Europese Unie toe aan haar vijfde sanctieronde tegen Rusland. Boden de eerste vier pakketten onvoldoende soelaas? En zo ja, waarom? Of is het toch complexer. Hubert Smeets zoekt naar antwoorden.
In de zesde week van de oorlog tegen Oekraïne moest de Russische regering voor 649 miljoen dollar aan rente en aflossing op twee buitenlandse schulden betalen. Maar toen de deadline naderde, kon ze haar dollars niet kwijt, omdat de buitenlandse banken die in het verleden dit soort overboekingen altijd verzorgden, het betalingsverkeer met Rusland wegens de internationale sancties hebben opgeschort. Moskou besloot daarom de schulden op de staatsobligaties in roebels af te lossen. Rusland bleef zodoende in gebreke. Weliswaar draaide minister Anton Siloeanov van Financiën de schuldvraag liever om, verwijzend naar zijn bereidheid om te betalen die helaas was gestrand op het westerse sanctieregime. Maar voor het Amerikaanse ratingbureau S&P was de betaling in roebels reden genoeg om de kredietwaardigheid van Rusland af te waarderen tot ‘selective default’.
Lees het volledige artikel hier.
Platform Raam
RAAM aims to deepen knowledge in the Netherlands about political, social and cultural developments in Russia, Ukraine and Belarus, as they are of essential (geo)political significance for the European democratic legal order.